foto_achterzijde_brochure

Droge ogen

Droge ogen omvatten een geheel van aandoeningen waarbij de kwaliteit, de hoeveelheid of de verdeling van de tranen verstoord is. Dit veroorzaakt stoornissen aan het oogoppervlak. De goede conditie van de tranenfilm hangt o.a. af van het goed functioneren van de oog- leden. Naargelang de studies, lijdt 5 - 14% van de bevolking aan droge ogen.

Droge ogen komen meer voor op oudere leeftijd, en vooral bij vrouwen. Het is een chronische aandoening.

De symptomen zijn weinig specifiek. Droge ogen kunnen zich uiten door jeuk, een branderig gevoel, een gevoel van vreemd lichaam, vermoeide ogen. De symptomen nemen toe in de loop van de dag. Soms leidt de irritatie tot een teveel aan tranen. Deze zijn echter niet van goede kwaliteit. Uiteindelijk kan er pijn, lichtschuwheid tot zelfs gezichtsverlies optreden. Droge ogen hebben een negatieve invloed op de levenskwaliteit.

Uw oogarts zal allereerst de oorzaken van droge ogen opsporen om ze indien mogelijk te voorkomen of te behandelen. Als het probleem bv. wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oogleden, dan wordt dit eerst behandeld. Het tekort aan tranen kan worden aangevuld met kunsttranen, bij voorkeur zonder bewaarmiddel

Vraag raad aan uw oogarts.

 

En savoir plus